Akademik Alanda Neler Oluyor?, Ek Ders Ücretleri… Y.Doç.Dr. Göktan Ay


Toplam Okunma: 13203 | En Son Okunma: 22.11.2024 - 03:45
Kategori: Fikir Yazıları

Ek ders ücretleri, aşağıdaki göstergelerin Devlet Memurları Kanununa göre aylıklar için belirlenen katsayı ile çarpımından oluşmaktadır.
Ek Ders Ücreti uygulaması; Unvanı/ Göstergesi; Profesör 300, Doçent 250, Yardımcı Doçent 200, Öğretim Görevlisi ve Okutman 160” denilmektedir.
Devlet memurlarının/öğretmenlerin ek ders ücretleri ise 657 sayılı Kanunun 89 ve 176 ncı maddelerinde düzenlenmiştir. Bu çerçevede devlet memurları ile öğretim elemanlarının ek ders ücretleri farklı kanunlarda düzenlendiği görülmektedir.

Yazı Başı :

Yeni mali yıl yaklaşırken, öğretim elemanlarının özlük hakları ile ilgili beklentileri dile getiriyor, bu konularda hükümetin ilgili Bakanlıklarının ve YÖK’nun birlikte çözümler getirmesini bekliyoruz. Bilindiği gibi akademik hayat; çalışma, kaynak kitaplar alma-okuma, araştırma ve üretme ve bu arada alanla ilgili yabancı dilde konuşma ister. Bu donanımlara sahip olmak için de elbette önce “maddi gelir” sonra da “zaman” gerekmektedir. Özel üniversitelerin kurulması ile öğretim elemanlarına daha iyi şartlar sunmaları nedeni ile, daha önce yurt dışına yapılan “beyin göçü” ülke içinde hızlanmaktadır.Hem aylık ücret olarak ve hem de ders saati ücreti olarak birbiriyle kıyaslanamayacak derecede fark yaratılmıştır. Aylık tamam da ders saat ücretleri arasındaki bu fark mutlaka giderilmelidir.
Bilindiği gibi; üniversitelerde maaş karşılığı haftalık ders yükü, öğretim üyeleri için 10 saat, öğretim görevlileri ve okutmanlar için 12 saattir. Öğretim elemanları, haftalık ders yükünün dışında gerek kadrosunun bulunduğu, gerekse diğer yükseköğretim kurumlarında, güz ve bahar yarı yıllarında mecburi ve isteğe bağlı olarak, ek ders ücreti ödenmek kaydıyla ders verebilmektedirler. Mecburi ve isteğe bağlı dersler ile diğer faaliyetler için haftalık ders programında yer alması ve fiilen yapılması şartıyla öğretim elemanının toplam olarak ücret karşılığı verebileceği ek ders; normal örgün öğretimde en çok 20 saat, ikinci öğretimde ise en çok 10 saattir.
2914 sayılı Kanunun Ek ders ücretini düzenleyen 11′inci maddesinde;
 “2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun 36 ncı maddesine göre haftalık okutulması mecburi ders yükü saati dışında, kısmi statüde bulunanlar dahil öğretim elamanlarına görev unvanlarına göre Maliye Bakanlığının görüşü üzerine Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen mecburi ve isteğe bağlı dersler ve diğer faaliyetler için bu ders ve faaliyetlerin haftalık ders programında yer alması ve fiilen yapılması şartıyla en çok yirmi saate kadar, ikinci öğretimde ise en çok on saate kadar ek ders ücreti ödenir. Ders yüklerinin tamamlanmasında öncelikle normal örgün öğretimde verilen ders ve faaliyetler dikkate alınır.
Rektör, dekan, enstitü ve yüksekokul müdürleri için haftalık ders yükü zorunluluğu aranmaz, bunların yardımcıları ile bölüm başkanlarının haftalık ders yükü yukarıda belirtilen yükün yarısı kadardır.
Rektör, dekan, enstitü ve yüksekokul müdürlüğü ile bölüm başkanlığına Yükseköğretim Kanunda belirtilen şekilde usulüne uygun olarak yapılan vekaleten görevlendirmeler haricinde söz konusu görevlerin vekaleten yürütülmesi halinde ders yükü muafiyeti ve indirimi uygulanmaz.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 31 inci maddesi uyarınca ders saati ücreti karşılığında öğretim görevlisi olarak görevlendirilenler için haftalık ders yükü zorunluluğu aranmaz.
Ek ders ücretleri, aşağıdaki göstergelerin Devlet Memurları Kanununa göre aylıklar için belirlenen katsayı ile çarpımından oluşmaktadır.
Ek Ders Ücreti uygulaması; Unvanı/ Göstergesi; Profesör 300, Doçent 250, Yardımcı Doçent 200, Öğretim Görevlisi ve Okutman 160” denilmektedir.
Devlet memurlarının/öğretmenlerin ek ders ücretleri ise 657 sayılı Kanunun 89 ve 176 ncı maddelerinde düzenlenmiştir. Bu çerçevede devlet memurları ile öğretim elemanlarının ek ders ücretleri farklı kanunlarda düzenlendiği görülmektedir.
Hükümet tarafından hazırlanan ve kabul edilen memura ek zam tasarısında sadece 657 sayılı Kanunun 176′ncı maddesi değiştirilmiştir. Bu madde en çok öğretmenleri ilgilendirmektedir. Tasarıda yapılan değişiklik ile memurun / öğretmenlerin ek ders ücreti 3,5 YTL’den 5 YTL’ye çıkarılmıştır. Bu bize göre çok değildir, ama yinede öğretmenlerin özlük haklarında iyileştirme sağlanmıştır.
Öğretim elemanlarının ek ders ücretinin dayanağı ise farklı bir mevzuattır. Bu 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunudur. Bu kanunun 11′inci maddesinde yer alan gösterge miktarlarının değiştirilmesine dair bir hüküm mevcut tasarıda yer almadığından, memura ek zam tasarısında bahsi geçen memurların/öğretmenlerin ek ders ücretlerinin 3,5 YTL’den 5 YTL çıkması öğretim elemanını etkilememiştir. Bu durumda öğretmenler ile akademisyenler arasındaki ücret farkı azalmış, akademisyenlerin mağdurluğu devam ettirilmiştir.
“Zaten, Devlet Üniversiteleri ile vakıf üniversiteleri arasındaki maaş ve ders ücreti farkı vakıf üniversiteleri lehine çok açılmıştır. Vakıflarda dolarla maaş alınmakta, devlet üniversitelerinde ise alınan araştırma görevlisine ancak 4 de 1 verilebilmektedir. Vakıf üniversitelerinde ek ders ücretleri 50.00 Ytl civarında iken devlet üniversitelerinde 6.00-15.00 Ytl arasında dolaşmaktadır. Ayrıca Bakanlığın, vakıf üniversitesi ücretlerini süspanse ettiği söylenmektedir. Özel üniversitelerde verilen ek ders ücretlerinin yarısı dahi devlet üniversitesi elemanlarına çok görülmektedir.”

MEB Yüksek Öğretim Genel Müdürlüğü’nün, YÖK’nun, Maliye Bakanı’nın, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun birlikte çalışması ile; o günkü şartlar altında gözden kaçtığına inandığımız “öğretim elemanları ek ders ücretleri” nin 2008 mali yıl içinde düzeltilmesinde, 657 sayılı Kanunun 176′ncı maddesine, “ bu tasarıdan 2914 sayılı YÖK mensupları da ilgili düzenlemeler yapılarak yararlanır” ibaresinin konması; hem eşitlik ve hem de akademik çalışmaların geliştirilmesi/yaygınlaştırılması için önemli yararlar görülmektedir.

Y.Doç.Dr. Göktan AY




Hoşgeldiniz