Sanat Yalnız Bırakılmamalıdır… Ersin Antep
Toplam Okunma: 2428 | En Son Okunma: 22.11.2024 - 03:43
Türkiye Cumhuriyeti henüz 3 yaşında ve traktörü bile yokken Gazi Mustafa Kemal; bir sergi gemisi hazırlatarak Afrika ve Avrupa’da 12 ülkede 19 limana göndermiş ve genç Cumhuriyet’in kültürel, sanatsal ve ticari bakımdan en mantıklı ve doğru biçimde tanıtılmasını sağlamıştı. Osmanlı döneminde ise; Oşima Adası açıklarında batan 1.Ertuğrul Fırkateyni’nin Muzikası başta olmak üzere Hamidiye Kruvazörü Muzikası dahil olmak üzere Hicri 1306 (Miladi 1890) yılından itibaren büyük gemilerin muzikaları dahi, yurtdışında konserler vermişti. Aynı şekilde Cumhuriyet döneminde 1960’lı yıllara kadar özellikle Savarona ile birçok limana gidilmiş ve konserler gerçekleştirilmişti.
Sanat Yalnız Bırakılmamalıdır… Ersin Antep
Yurtiçinde ve dışında başarısı ile adı yayılan sanatçılarımız yalnızlık içinde. Kendi yağıyla kavrulan sanatçılara ilgi gösterilmeli.
Türkiye Cumhuriyeti henüz 3 yaşında ve traktörü bile yokken Gazi Mustafa Kemal; bir sergi gemisi hazırlatarak Afrika ve Avrupa’da 12 ülkede 19 limana göndermiş ve genç Cumhuriyet’in kültürel, sanatsal ve ticari bakımdan en mantıklı ve doğru biçimde tanıtılmasını sağlamıştı.
Osmanlı döneminde ise; Oşima Adası açıklarında batan 1.Ertuğrul Fırkateyni’nin Muzikası başta olmak üzere Hamidiye Kruvazörü Muzikası dahil olmak üzere Hicri 1306 (Miladi 1890) yılından itibaren büyük gemilerin muzikaları dahi, yurtdışında konserler vermişti. Aynı şekilde Cumhuriyet döneminde 1960’lı yıllara kadar özellikle Savarona ile birçok limana gidilmiş ve konserler verilmişti.
Şef ve solistlerimiz dışında en son İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Almanya’ya bir konser için gitmişti.
Hüseyin Sermet, Özgür Aydın gibi adların sayesinde yurtdışında bulunan sanatçılarımız dayanışma içinde çalışma ortamları oluşturmaya çalışıyor. Devlet hem yurtdışına gitmeye yönelik öğrenim bursu, hem de konser teşviki anlamında gerekli desteği vermiyor. Geçen hafta düzenlediği basın toplantısında Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen’e yurtiçi etkinliklerinin yanında yurtdışında ülkeyi tanıtacak herhangi bir turnenin sözkonusu olup olmadığını sorduk. Gökmen; “bunun maddi katkı, ‘sponsor’ desteği ile olabileceğini” nezaket içinde söylerken, bu yönde herhangi bir maddi katkının sözkonusu olmadığını anlatmaya çalıştı.
Türkiye’nin gerçek ve çağdaş yüzünü, özellikle de Arap olmadığını yurtdışında sergilemek, anlatmak ve benimsetmek için; hem sanat kurumlarının yurtdışında etkinlik düzenlemesine olanak sağlamak, hem de yurtdışında çalışmalarını sürdüren sanatçılarımızı yalnız bırakmayıp maddi ve manevi anlamda destek sağlamak gerekiyor.
ersin@muzikoloji.org