İstanbul 2010’a Doğru: “Çok Amaçlı Salon” dan Ne Anlıyoruz?… Y.Doç.Dr. Göktan Ay


Toplam Okunma: 12648 | En Son Okunma: 22.11.2024 - 03:43
Kategori: Kültürel Öneriler

“Maslak’taki Kongre ve Kültür Merkezi’nin tamamlanması konusunda birçok kurum çalışmalar yapıyor, benim bildiğim üç kuruluş da Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunmak için projelerini bitirmek üzere, kasım ayı sonuna kadar da önerilerini teslim etmiş olacaklar.2010 yılına kadar bu kompleks bitirilirse, İstanbul’da yapılacak birçok etkinlik için, övünülecek bir mekán olur. Ancak projelerin bazılarında bunun kültür dışındaki amaçlarla kullanma eğilimi de var. İstanbul’a yapılacak salonlar için bir tehlikeden söz etmek gerekir. Ben çok amaçlı salon sözünden korkuyorum. Altında bir aldatmaca görüyorum.

Çünkü bu ne tiyatro salonu, ne opera salonu, ne konser salonu ile bağdaşıyor. Hepsinin kendine özgü salonu olması gerekiyor. Çok amaçlı salonda soyunma odaları olmayacak, orkestra çukuru bulunmayacak, çeşitli kuruluşlara kiraya verilecek. Kim bilir, çeşitli kurumların kongreleri, yıldönümü kutlamaları, belki de düğünler bile bu “çok amaçlı” salonlarda düzenlenecek. Çok amaçlı diyerek asıl amacı belli olmayacak.”(1)

Sn.Hızlan’ın bu yazısını okuyunca, gerçekten düşündüm; “Acaba Sn.Hızlan’ın aklından geçenler doğru olabilir mi? Çok amaçlı salondan devlet, belediyeler, özel ve kamu kurumları neler anlıyor?” diye. Çünkü, ben de yazılarımda çok amaçlı salonların yapılmasını savunuyorum. Ancak; bizim kafamızdaki ile uygulamadaki örtüşüyor mu? Fazlası , eksiği var mı?

Ülkemizde her dalda terminoloji çatışması olduğunu bildiğimden, konu ile ilgili ülke çapında bir çalışmaya giriştim*, sonuçlara birlikte göz atalım;

1/ Kalender Plaza çok amaçlı salonumuzda; Profesyonel davetleriniz ve ziyafetleriniz, bayi toplantılarınız, seminer ve kongreleriniz… Düğün, nikah, nişan, Kına geceleri, mezuniyet balosu ve kokteylleri… 10 otobüs kapasiteli oto parkımızla, tur firmalarına özel şartlarla, Sıra Geceleri, yöresel Antep yemekleri ile öğle ve akşam yemekleri…

2/ Nikah, toplantı, seminer, konferans ve tiyatro gösterisi gibi etkinliklerin düzenlenebileceği 400 kişi kapasiteli Çok Amaçlı Konferans Salonu’nda yapılan etkinliklerin sayısı her geçen gün artıyor. Ücretsiz olarak kurum ve kuruluşların etkinliklerine tahsis edilen salonun en büyük özelliğini simültane (tercüme) odaları oluşturuyor. Bu özelliği nedeniyle de yabancı ziyaretçilerin ilgi gösterdiği salonda önemli uluslar arası toplantılara da ev sahipliği yapıyor. Manisa Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, fuar, konser ve eğlencelerin düzenlenebileceği çok amaçlı büyük bir salon yapılması düşünüldüğü hatırlatıldı. Açıklamada, 2. Anafartalar mahallesinde 12 bin metre kare belediye arsası üzerinde toplam 6 bin 373 metre kare kapalı, 5 bin 500 metre kare açık alanı olan çok amaçlı salon projesinin inşaatının devam ettiği bildirildi. Fuar alanında sergi salonları, depolama alanları, idari bölüm, kafeterya, mescit, seminer odaları ve 250 adet otopark planlandığı belirtildi. Yakında hizmete açılacak olan salon ve fuar alanının, Manisa’da önemli bir açığı kapatacağı ifade edildi.

3/ Akbank Sanat Beyoğlu’nun 2. katında bulunan 135 kişilik kişi ağırlama kapasitesine sahip, çok amaçlı salon başta tiyatro olmak üzere canlı dinletiler, panel, konferans, ve söyleşiler, dia gösterileri, film gösterileri gibi pek çok etkinliğe ve takipçisine kapılarını açıyor. 1991 yılında hizmet vermeye başlayan Sadıka Sabancı Çok Amaçlı Salon toplam 1.000 m2 kapalı alan üzerinde kurulmuştur. Sadıka Sabancı’nın ismi verilen bina 2 ayrı bölümden oluşmakta, bir bölümü Çok Amaçlı Salon, diğer bölümü ise Yemekhane olarak kullanılmaktadır. Çok Amaçlı Salonun kapasitesi 300 kişilik olup, salonda Darülaceze binalarında çalışan personel ve buradan yararlananlara yönelik toplantılar, seminerler düzenlenmektedir. Sadıka Sabancı Çok Amaçlı Salonda her yıl iftar yemekleri düzenlenmektedir.

4/ Burdur Belediyesi tarafından yaptırılan salon inşaatının 2008 yılı içinde tamamlanması planlanıyor. Burdurluların önümüzdeki yıl birçok önemli projenin açılışa tanıklık edeceğini söyleyen Başkan S. Akkaya, “Burdur yıllardır hak ettiği ancak alamadığı hizmetlere tek tek kavuşuyor.” dedi. Başkan Akkaya, salon için 2 gün boyunca kutlanacak Cumhuriyet Bayramı içinde temel atma töreninin gerçekleşeceğini müjdeledi. Akkaya, Şeker Fabrikası yanındaki 8 bin metrekarelik alana 2 bin 800 metrekareyi kaplayacak çok amaçlı salon inşa edeceklerini açıkladı.

5/ Alanya/Mahmutlar Belediyesi Başk. Alaattin Çakır konuşmasında; 400 kişilik salonumuz, halkımızın nişan, mevlit yemeği, konferans gibi mini toplantılarını yapabileceği bir salon olarak düzenlenmektedir. Projemiz kapsamında 420 metrekarelik salon, 190 metrekarelik teras, 28 metrekarelik sahne, katlanır cam sistemi wc’ler, peyzaj işleri ve seslendirme sistemleri yapılmaktadır. % 85’lik kısmı tamamlanan çok amaçlı salon projemizi en kısa sürede belde halkımızın hizmetine sunmayı hedefliyoruz.”dedi.

6/ Edirne ve tüm Trakya’nın eğitim yapısından sonra, kültür ve sanata hizmet edecek dev boyutlu bir kültür merkezi de Edirne Koleji bünyesinde faaliyete geçmiştir. Toplam inşaat alanı 1500 m2 olup salonun inşaat oturum alanı ise 650 m2’dir. 2004-2005 eğitim-öğretim yılı itibariyle sosyal ve sanatsal etkinliklerimiz çok amaçlı salonumuzda gerçekleştirilecek olup sanatçı ve oyuncular rahat edebilecekleri 100 m2’lik sahne alanında daha canlı ve coşkulu olarak seyircisiyle buluşacaktır. Okulumuzda düzenlenecek konferans, söyleşi, yıl sonu gösterileri, tiyatro, sinema gösterilerine ev sahipliği yapacak olan çok amaçlı salonumuz 27 m2’lik sinema perdesine ve 650 adet koltuk kapasitesine sahiptir. Aynı anda hem konferans hem de sunu yapmaya müsait olan salonumuzda ayrıca uluslararası konferanslarda kullanılmak üzere simültane tercüme odalarımız mevcuttur. Yalnızca okulumuzun değil şehrimizin sanatsal çalışmalarına yeni bir soluk getirecek olan çok amaçlı salonumuzda sahne alacak gösteri gruplarının rahat çalışabilmesi için 6 adet soyunma odası, makyaj odaları, sanatçı duş ve WC’leri, misafir WC’leri bulunmaktadır.

7/ Anahtar Teslim Çok Amaçlı Salon yapımı; Yenidünyalar olarak; istenen her mekâna uygun anahtar teslimi çok amaçlı salonlar yapmaktayız. Aşağıda, hizmetlerimizi görebilir ve maliyet hesaplamada bu maddeleri kullanabilirsiniz,

• Mekâna uygun set yükseltileri, koltuk aralıkları, koridor mesafeleri, giriş-çıkış noktaları, aydınlatma, ses ve görüntü sitemi tasarımı (proje çizimi),
• Salon setlemesi ve kürsü yapımı (profil veya ahşap)
• Yer kaplaması (mineflo ya da yoğun trafik malzeme)
• İnşaat işlemleri ve kapılar (Dışa açılır en az 100cm)
• Koltuklar ve montajı (Koltuk seçimi)
• Duvar ısı ve ses yalıtımı (Halıfleks ve ya yalıtım malzemesi)
• Asma tavan (Genelde taş yün tavan - sesi emer)
• Havalandırma ve ısıtma tesisatı (Klima ya da ayrı tesisat)
• Elektrik tesisatı (Aydınlatma ve ısıtma için kablo çekimi)
• Aydınlatma tesisatı (Ayarlanabilir ışık akılı ampuller)
• Ses tesisatı ve hoparlör montajı (hoparlör seçimi, sisteme çoklu mikrofon girebilme ve montajları)
• Görüntü tesisatı ve projeksiyon montajı (Genelde projeksiyon, istenirse film makinesi)
• Sahne ve projeksiyon perdeleri (Motorlu ya da el kontrollü)
• İkaz işaretleri ve yangın emniyet araçları (Giriş-çıkış tabelaları, elektrik kesilmesinde devreye girecek şarjlı lambalar, yangın emniyet araçları)

Demek ki ülkemizde, çok amaçlı salon denince anlaşılan şu;

a) En az 250 kişilik ve otoparklı olacak,
b) Öğle ve akşam yemekleri - ziyafet-kokteyl verilebilecek- -düğün-nişan-nikah-mezuniyet törenleri yapılabilecek,
c) Seminer, dinleti, söyleşi, dia ve film gösterimi yapılabilecek,
d) Tiyatro-konser-sıra geceleri-balo yapılabilecek,
e) Mümkünse tercüme odaları olabilecek,
d) Dernek veya siyasi partiler kongreleri yapılabilecek.

Tabii ki bu salonların, bizim düşündüğümüz gibi bir çok özelliği olmayacak. Düz bir salonun, etkinliklere göre düzenlenmesinden başka bir şey değil. Ama biz “çok amaçlı salon” derken, bunları kastetmiyoruz. Bu da bizim insanlarımızın, bizi yönetenlerin, kültür ve sanat konularından ne kadar uzak olduğunu gösteriyor.

Bizim kastettiğimiz, kültür ve sanat alanında ihtiyacımız olan, yapılması-çoğaltılması ve etkin olarak kullanılması için çabaladığımız “çok amaçlı kültür salonları”dır.

Bu salonlarda;
a) Tiyatro yapılabilecek,
b) Konserler verilebilecek,
c) Orkestra çukuru olacak,
d) Sanatçı soyunma odaları olacak
e) Makyaj odaları olacak,
f) Dekorlar için mekan olacak,
g) Sabit ışıklandırma sistemi olacak,
h) Sabit seslendirme sistemi olacak,
i) Sahnesi ve fuayesi geniş olacak,
j) Merkezi yerde ve otoparklı olacak,
k) Projeksiyon sistemleri olacak,
l) Tercüme odaları olacak,
m) Akustik olacak,
n) Sanatçı duş ve wc’leri, misafir wc’leri olacak.

Dolayısı ile bu salonlarda; nişan, nikah v.b., kongreler, balolar, öğle-akşam yemekleri, ziyafetler (fuayede kokteyl dışında) olamayacak.

Önceki yazılarımda belirttiğim gibi, ülkemizde maalesef, kültür-sanat alanında kullanılacak çok amaçlı salon projesi ortaya konmamıştır. Her yetkili, bildiği ya da çevresinin yönlendirdiği gibi “çok amaçlı salon” adı altında yanlışlara devam etmektedir.

Bunun da çözümü Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, kültür ve sanat alanında kullanılacak “çok amaçlı salon” örneğini hazırlatması, ne anlaşılması gerektiğini anlatması, bütün belediyelere göndermesi, yetkilileri bilinçlendirmesi-yönlendirmesi, bunun dışında yapılan salonlara “çok amaçlı salon” ibaresinin konmamasını sağlaması ile mümkün olacaktır kanaatindeyiz.

Sonuç olarak….yine, durmadan bilinçli bir eğitim şart diyoruz…

(1) Doğan, Hızlan; İstanbul için önemli kararlar, Hürriyet, 05.11.2007
* Bazı resmi kurumlardan, çok amaçlı salon ihalesi ilanı verdikleri halde, “Ne demek çok amaçlı salon? Başvuranlardan ne istiyorsunuz? Şartlarınızı gönderir misiniz?” diye yazılı ve sözlü başvurmama rağmen maalesef cevap alamadım.




Hoşgeldiniz